16 Ocak 2009 Cuma

Eskişehir Zooloji Müzesi


Zooloji Müzesi kurucularından Yrd. Doç. Dr. Hakan Çalışkan,Yrd. Doç. Dr. Ümit Şirin ile 20 yıldır böcek, örümcek, omurgalı ve omurgasız hayvan örneği topladıklarını, koleksiyonda 15 bin böcek, bini omurgalı olmak üzere toplam 4 bini omurgasız toplam 20 bin hayvan örneğinin bulunduğunu anlattı. Yrd. Doç. Dr. Çalışkan, topladıkları örnekleri taksidermi (doldurma) ve tahnit (ilaçlama) yöntemi kullanarak muhafaza ettiklerini belirtti.Anadolu'nun biyolojik çeşitlilik bakımından son derece zengin olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Çalışkan, şöyle konuştu:''Anadolu'nun ve Eskişehir'in biyolojik çeşitliliğini anlatmak için kişisel koleksiyonumuzdan oluşan parçalarla 2007'de ESOGÜ Meşelik Yerleşkesi'nde Eskişehir Zooloji Müzesini kurduk. Müzede yılanlar, kuş türleri, böcekler, kelebekler ve balıkları izlenime sunduk. Müzede 600 farklı hayvan türünü sergiliyoruz. Eskişehir ve çevre illerden bugüne kadar yaklaşık 20 bin ziyaretçimiz oldu. Ayrıca domuz, tilki, inek, kara akbaba ve sansar gibi hayvanların iskeletlerini de sergiledik. Ücretsiz gezilebilen müzemiz yoğun ilgi gördü. Giderek artan ilgi nedeniyle ziyaretleri randevuyla kabul etmeye başladık.''

''HAYVANLARI TANITMAYA ÇALIŞIYORUZ''
Yrd. Doç. Dr. Çalışkan, müzede doğa ve çevre konulu seminerler verdiklerini belirterek, özellikle ilköğretim öğrencilerine doğa ve hayvan sevgisi aşılamak istediklerini söyledi.
Müzenin, öğretim üyelerinin ve ESOGÜ Zooloji Kulübü öğrencilerinin gönüllü katkılarıyla hizmet verdiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Çalışkan, şöyle devam etti:''Biyolojik çeşitlilik doğanın önemli bir parçasıdır. Milyonlarca yıldır var olan çeşitliliğin titizlikle korunması gerekir. Hassas bir denge üzerine kurulu doğada her canlının bir rolü vardır. Her canlının korunması gerekir. Yaşayan her canlı yaşam kitabının bir satırıdır. Bir canlı türünün kaybolması kitabın iyi anlaşılmaması demektir. Müzeyle doğanın farkındalığını artırmak istedik. Müzeyi gezen çocukların çoğunluğu hayvanların başka ülkelerden geldiğini zannediyor. Çocuklara hayvanları yakından inceleme fırsatı sunduk. İnsanlar tanımadığı şeylerden korkuyor. Korku da yok etmeye yöneltiyor. Hayvanı tanısa korkmayacak. Hayvanları tanıtmaya çalışıyoruz. Müzede eline yılan alan anaokulu öğrencileri oldu.''Yrd. Doç. Dr. Çalışkan, Eskişehir Zooloji Müzesinin gelecekte açmayı planladıkları doğa tarihi müzesinin temeli olduğunu da ifade etti.Fransa'da 400'ün üzerinde doğa tarihi müzesi bulunduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Çalışkan, ''Türkiye'de Avrupa'daki kadar kapsamlı olmasa da 3 müze var. Anadolu, Avrupa'nın en az iki katı biyolojik çeşitliliğe sahip. Bu zenginliği herkesle paylaşmalıyız'' dedi.


Kaynak: yesil.ntvmsnbc.com

Hiç yorum yok: